Select Page

Rus Tiyatrosu – Gelenekselden Moderne bu alanda uzmanlar tarafından yazılmış ilk kitap.

Rus tiyatrosu kökleri çok eskilere uzanan ve dünya tiyatrosunu derinden etkilemiş bir tiyatrodur.Rus tiyatrosu denildiğinde akla ilk gelen isimler dünya çapında ün yapmış Çehov, Gorki gibi yazarlar, Meyerhold, Stanislavski gibi yönetmenler ve Bolşoy Tiyatrosu, Moskova Sanat Tiyatrosu gibi kuruluşlardır. Ancak bugün şöhret kazanmış bu isimlerin ardında dev bir tiyatro tarihi yatmaktadır. Rus tiyatrosunun ilkel ritüellerinden 20. yüzyıla kadar uzanan gelişim evreleri ve dönüm noktaları ana hatlarıyla ve kronolojik olarak ilk kez bu kitapta yer almaktadır.

Geleneksel Rus Tiyatrosu; Rus Kilise Tiyatrosu; I. Petro ve II. Yekaterina Döneminde Tiyatro Faaliyetleri; Rus Serf Tiyatrosu; Aleksandrinski Tiyatrosu; Dekabrist Tiyatro; Rus Tiyatrosunda Vodvil; Rus Kuklası Petruşka; Malıy (Küçük) Tiyatro; Bolşoy (Büyük) Tiyatro; Moskova Sanat Tiyatrosu; Konstantin Stanislavski ve Oyunculuk Sistemi; Sembolist Tiyatro; Vsevolod Meyerhold ve Biyomekanik Yöntem; Sovyet Dönemi Rus Tiyatrosu; Rus Oda Tiyatrosu ve Aleksandr Tairov; Çehov ve Maksim Gorki’de Tiyatro; Rus Göçmen Tiyatrosu gibi başlıklarla, Rus tiyatro tarihi belli başlı uğraklarıyla ele alınmıştır.

Editörlüğünü Doç. Dr. Gamze Öksüz’ün yaptığı bu kapsamlı Rus Tiyatrosu, Reşat Yıldız, Mehmet Özberk, Seyhan Uçar, Jale Kartal, Rabiye Özberk, Gülhanım Bihter Yetkin, Sevgi Ilıca, Esra Kadıoğlu, Esra Elmacıoğlu, Orçun Alpay, Meliha Oskay Gökalp, Ümmühan Ceylan, Süreyya Ömer, Pelin Esen, Nazifa Kusaeva, Yasemin Gürsoy, Fatih Yapıcı, Ayla Kaşoğlu, Sabri Gürses ve Onur Aydın’ın ortak çalışması.